Vladimír Javorský (Vlasta Burian) - seriál Bohéma

Vladimír Javorský (Vlasta Burian) - Bohéma

Vladimír Javorský (Vlasta Burian)

Datum narození: 2.5.1962
Znamení: býk

Charakteritika postavy Vlasty Buriana: Génius české komedie za války v divadle provokoval nacisty svými improvizacemi, kryl židy i komunisty, v našem seriálu ukryl v divadle vysílačku. Němci to nevěděli či přehlíželi, chodili k němu domů a obdivovali ho. Kvůli tomu všemu nenašel Burian odvahu odmítnout účast v antisemitských rozhlasových skečích, což mu po válce zlomilo vaz. Anebo mu ji zlomila spíš lidská závist?

Vladimír Javorský je český herec. Vystudoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění a poté, v letech 1986–1991, hrál v divadle Husa na provázku. Od roku 1993 do roku 1999 působil v pražském Činoherním klubu.

Od roku 1999 do července 2009 byl v angažmá v činoherním souboru Národního divadla v Praze. Nyní zde hostuje v operách Toufar, Čarokraj a činohrách Věc Makropulos, Troilus a Kressida, Zahradní slavnost a Revizor. Jeho výkon ve filmu Poupata byl v roce 2012 oceněn Českým lvem.

Filmografie

  • 2017 - Bohéma
  • 2017 - Milada
  • 2016 - Já, Mattoni
  • 2016 - Případy 1. oddělení
  • 2015 - Americké dopisy
  • 2015 - Burácení
  • 2015 - Jan Hus
  • 2015 - Malá z rybárny
  • 2014 - Andělé všedního dne
  • 2013 - Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů
  • 2013 - Čtyřlístek ve službách krále
  • 2013 - Duch nad zlato
  • 2013 - Hexenšus
  • 2013 - Nevinné lži
  • 2013 - Sanitka 2
  • 2013 - Špačkovi v síti času
  • 2012 - Nejlepší Bakaláři
  • 2012 - Šťastný smolař
  • 2012 - Tady hlídám já
  • ...

Zdroj a foto www.ceskatelevize.cz